top of page

TURK EĞİTİM ARAŞTIRMA MERKEZİ AŞ

Bir bilgisayar ekranına bakan ve gülümseyen bir adam

Vize İşlemleri

Türkiye'ye okumaya gelecek öğrencilerin en yakın Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluğundan öğrenci vizesi almaları gerekmektedir. Öğrenci vizesi işlemleri zaman alabilir ve bu nedenle kabul mektubunuzu alır almaz öğrenci vizesine başvurmanız önemlidir.

Vatandaşı olduğunuz ülkeye uygulanan Türkiye Cumhuriyeti vize rejimini T.C. Dışişleri Bakanlığı web sitesinden öğrenebilirsiniz. http://www.mfa.gov.tr/visa-information-for-foreigners.en.mfa 

İnternet üzerinden vize başvurusunda bulunma imkanına sahipsiniz. Bu işlem için https://www.konsolosluk.gov.tr/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

Oturma İzni İşlemleri

Türkiye'ye geldikten ve üniversite kaydınızı tamamladıktan sonra yapmanız gereken en önemli şey ikamet izni başvurusunda bulunmaktır. https://e-ikamet.goc.gov.tr/ adresinden başvuru formunu doldurduktan sonra randevu gün ve saatinde İl Göç İdaresi Müdürlüğü'ne gitmeniz ya da üniversitenizin uluslararası öğrenci ofisinden evrak teslim etmeniz gerekmektedir. Başvurunuz sonrasında aldığınız ikamet kartınız ve yabancı kimlik (YU) numaranız ile Türkiye'de kaldığınız sürece tüm resmi işlemlerinizi gerçekleştirebileceksiniz.

 

​İkamet kartınızın geçerlilik süresi dolmamışsa, Türkiye'ye girerken veya çıkarken kullanılabilir ve böylece yeni bir vize almanıza gerek kalmaz. Oturma izninizi geçerlilik süresi dolmadan önce yenilemeniz önemlidir.
 

Öğrenci olarak ikamet başvuru ücretinden muafsınız, sadece kart ücretini ödemeniz gerekmektedir.

01

Türkiye Göç İdaresi Genel Müdürlüğü'nden randevu almak için https://e-ikamet.goc.gov.tr adresinden online başvuru formunu doldurun.

02

Randevu tarihinden önce oturma izni dosyasını hazırlayın ve Uluslararası Ofis'ten onay alın

03

Öğrencilerin randevu tarihinden önce aşağıdaki belgeleri hazırlamaları gerekmektedir.

  • Pasaport, orijinali ve kopyası (veri sayfasının kopyası, Türkiye'ye giriş tarihinin damgasını taşıyan sayfanın kopyası ve vizeniz varsa, Türkiye vizesini taşıyan sayfanın kopyası gerekecektir. Türkiye'ye e-vize ile geldiyseniz, başvurunuzla birlikte e-vizenizin bir kopyasını da sunmanız gerekecektir). Oturma izni alabilmek için en az önümüzdeki altı ay için geçerli bir pasaporta sahip olmanız gerektiğini lütfen unutmayın.

  • Geçerli bir sağlık sigortası poliçesi.

  • Öğrenci Belgesi.

  • Gelir tablosu (varsa)

  • Önceki oturma izninizin kopyası (varsa)

  • Öğrenci 18 yaşından küçükse, ebeveynlerinizden Türkiye'de eğitim almanıza izin verdiklerine dair imzalı belgeler ve noter onaylı yeminli tercümesi (böyle bir izin mektubunun örneğini uluslararası ofisten temin edebilirsiniz). İzin mektubu ile birlikte, izin mektubunu imzalayanların ebeveynleriniz olduğunu kanıtlayan apostilli doğum belgenizi (veya benzer bir belgeyi) sunmanız gerekir.

  • Vergi ödeme makbuzu (ikamet izni başvuru formunda belirtilen ücret vergi dairelerine ödenebilir)

  • İmzalı oturma izni başvuru formu.

  • Yurt onayı veya Noter onaylı ev sözleşmesi (+ev sahibi “TAPU”).

  • 4 adet biyometrik fotoğraf (biyometrik fotoğrafın uygun olduğundan emin olun: https://en.goc.gov.tr/about-the-usage-of-photographs-in-residence-permit-application

  • Randevunuza yukarıda belirtilen tüm belgelerle birlikte gidin. Göçmenlik Bürosu'nun ek belgeler isteyebileceğini lütfen unutmayın.

 

Randevuya tam zamanında gidin.

ÖNEMLİ NOT:

* Ülkemizin çeşitli bölgelerindeki yabancı yoğunluğu göz önünde bulundurularak, ilk ve nakil ikamet izni başvuruları ile ikamet ili değişikliği işlemleri için Bakanlığımızca belirli illerde 1169 mahalle kapatılmıştır. Detaylı bilgi için tıklayınız.

https://www.goc.gov.tr/mahalle-kapatma-duyurusu-hk2

 

** Yabancıların adres değişikliği ve kayıt işlemlerinin kolaylaştırılması amacıyla e-Devlet Kapısı üzerinden “Yabancıların Adres Değişikliği ve Kayıt Bildirimi (Boş Konut)” hizmeti kullanıma açılmıştır (https://www.turkiye.gov.tr/) Bu hizmet kapsamında muvafakat gerektirmeyen “boş” konutlara erişilebilecek, adres değişikliği ve kayıt işlemleri birlikte yapılabilecektir. Ayrıca “Asıl Başvuru Sahipleri”, “Kendim ve bağlı başvurularım için adres bildirimi yapacağım.” seçeneği ile muvafakatname gerekmeksizin kendilerinin ve bağlı başvurularının (aile bireylerinin) adres kayıtlarını tek seferde yapabileceklerdir.

Başkanlığımızın direktifleri doğrultusunda adres bilgilerinizin ivedilikle güncellenmesi zorunludur. Uluslararası öğrencilerin, uyumun sağlanması için 20 iş günü içinde il göç idaresi müdürlüğüne kayıt ve başvuru yapmaları gerekmektedir. Aksi takdirde ikamet izniniz iptal edilebilir.

Adres Kaydı İçin Gerekli Belgeler:

 

  • Boş Adres İçin Adres Bildirimi: Yabancı adına tapu veya noter onaylı kira kontratı ile birlikte o adres için yabancı adına düzenlenmiş resmi belgelerden biri (örn. elektrik/su/doğalgaz/sabit telefon faturası) gereklidir.

  • Ortak İkamete Dayalı Adres Bildirimi: Hem konut sahibi hem de mevcut ikamet sahibi birlikte İl Göç İdaresi Müdürlüğüne gitmelidir. Karşılıklı rıza ile adres bildiriminde bulunmalıdırlar. Muvafakat veren tarafın adres kayıt sistemine kayıt olduğunu kanıtlaması ve bu adres için kendi adına düzenlenmiş resmi bir belge (örn. elektrik/su/doğalgaz/sabit telefon faturası) sunması gerekmektedir.
     

Sorunsuz bir ikamet süreci için bu yönergelere uymak çok önemlidir. Daha fazla soru veya yardım için lütfen iletişime geçmekten çekinmeyin.

Sigorta Bilgilendirme

Türkiye'ye uluslararası öğrenci olarak gelen kişilerin resmi ikamet süreleri boyunca sağlık sigortası yaptırmaları gerekmektedir. İki tür sağlık sigortası vardır. İsterseniz herhangi bir özel sağlık sigortası acentesine giderek yabancılar için hazırlanmış poliçelerden yararlanabilirsiniz. Bu poliçelerin kapsamının sınırlı olduğunu ve sadece sigorta şirketinin anlaşmalı olduğu hastanelerde geçerli olduğunu unutmayın!

Özel veya genel sağlık sigortanızın her yıl yenilenmesi hem yasal bir zorunluluktur hem de sizi beklenmedik bir sağlık sorunu için tedavi ücreti ödemekten kurtaracaktır.

Konaklama

Uluslararası öğrenciler, Türkiye'deki eğitim hayatları boyunca konaklama ihtiyaçlarını karşılamak için çeşitli seçeneklere sahiptir. Öğrenciler, şehrin çeşitli noktalarındaki kampüslerin içinde yer alan üniversite yurtlarında, özel yurtlarda ya da şehirde kiraladıkları apartman dairelerinde kalabiliyor.

Üniversite Öğrenci Yurtları

Türkiye'deki üniversite yurtlarının neredeyse tamamı kız ve erkek öğrenciler için ayrıdır. Odalarda kalan öğrenci sayısı değişken olmakla birlikte, fiyatlar genellikle odada kalan kişi sayısına bağlı olarak artabilmekte ya da azalabilmektedir.

Oda ve ortak kullanım alanlarında bir öğrencinin ihtiyaç duyabileceği her türlü mobilya öğrencilerin kullanımına sunulmuştur. Yurtlarda kablolu/kablosuz internet erişimi tüm öğrencilerin kullanımına açıktır. Bazı yurtların kendilerine ait kafeteryaları bulunmakta ve genellikle kahvaltı ve akşam yemekleri burada verilmektedir. TV odası, çalışma odası ve mutfak/çamaşırhane gibi ortak kullanım alanları da öğrencilerin kullanımına açıktır.

Üniversite yurtlarının ücretleri her üniversiteye ve konaklanan odanın fiziksel özelliklerine göre değişmektedir. Kişi başı ortalama ücret 2023 yılı fiyatları baz alındığında yıllık 3000 - 10000 $ (2 taksit) arasında değişmektedir. Bu konuda en güvenilir ve güncel bilgiyi üniversitenin web sayfasını ziyaret ederek edinebilirsiniz.

Ev Kiralama

Uluslararası öğrenciler için bir diğer konaklama seçeneği de ev kiralamaktır. Özellikle üniversitelere yakın semtlerde birçok öğrenci birkaç arkadaşıyla birlikte ev kiralamaktadır. Konut kalitesi ve sayısı açısından hızla gelişen Türkiye'de çok sayıda kiralık ev seçeneğiniz olacaktır. Elbette fiyatlar şehirden şehre, evin konumuna ve özelliklerine göre değişiyor. Ancak bütçeniz ne olursa olsun gittiğiniz şehirde kendinize uygun bir ev bulacağınızdan emin olabilirsiniz.

Türkiye'deki evler genellikle apartman dairesi şeklindedir. Bu dairelerde geniş bir oturma odasının yanı sıra 1 - 4 ek yatak odası bulunmaktadır. Evlerin çoğunda balkon bulunmaktadır. Mutfak evin ayrı bir bölümü olarak yer almaktadır. Evlerin ısıtması merkezi sistem veya kombi ile sağlanmaktadır. İstanbul'daki bazı semtlerin metrekare başına ortalama kira bedelleri baz alındığında, 70 metrekarelik bir dairenin ortalama kira bedeli aylık 400 - 800 $ arasında olabilir.

yenilogo.png

Bize Ulaşın

Eski bahçe sok. No: 7 / 2
34347 Beşiktaş - İstanbul

  • Telgraf
  • Instagram

© 2024 by Turk Eğitim Araştırma Merkezi A.Ş.

bottom of page